RVO en Netbeheer: 95% van de warmtepompbezitters tevreden over installatie

Warmtepompen worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Techniek Nederland, en Netbeheer Nederland blijkt dat maar liefst 95% van de mensen die sinds 2022 een warmtepomp hebben laten installeren, tevreden is en de aanschaf ervan aanraadt. Maar waarom zijn zoveel mensen zo enthousiast over deze duurzame oplossing? In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste redenen en wat dit voor jou kan betekenen als je overweegt om je woning te verduurzamen.

Hoge tevredenheid door comfort en duurzaamheid

Het onderzoek, de Installatiemonitor, laat zien dat mensen vooral tevreden zijn over de verbetering van het wooncomfort. Een warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming, maar kan in sommige gevallen ook koelen. Dit maakt het binnenklimaat stabieler en aangenamer, zowel in de zomer als in de winter. Daarnaast draagt een warmtepomp direct bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Voor veel mensen is het idee dat ze bijdragen aan een schonere toekomst een belangrijke reden voor tevredenheid. Door minder afhankelijk te zijn van aardgas, help je ook mee aan de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Experienced,Technician,Repairing,Air,Conditioning,System,With,Heat,Pump

Onafhankelijkheid van gas als belangrijkste motivatie

Hoewel kosten vaak als een belangrijke factor worden genoemd bij het kiezen van een verwarmingssysteem, blijkt uit het onderzoek dat dit voor warmtepompgebruikers minder zwaar weegt. De meeste deelnemers geven aan dat onafhankelijkheid van gas, en met name van Russisch gas, een veel belangrijkere reden is om voor een warmtepomp te kiezen. Deze onafhankelijkheid biedt een gevoel van zekerheid, vooral in onzekere tijden waar energieprijzen sterk kunnen fluctueren. Het idee dat je minder afhankelijk bent van externe factoren speelt een grote rol in de tevredenheid van warmtepompbezitters.

Het belang van goede voorbereiding

Wat verder opvalt, is dat mensen die een warmtepomp aanschaffen zich vooraf goed informeren. Meer dan de helft van de ondervraagden had al veel kennis voordat ze de stap naar een warmtepomp maakten. Dit laat zien hoe belangrijk het is om je goed te verdiepen in de mogelijkheden, zodat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Installateurs kunnen hierin een belangrijke rol spelen door advies op maat te geven. Elke woning is anders, en wat voor de ene woning werkt, is niet per se geschikt voor de andere. Door een grondige analyse van jouw woning te maken, kunnen wij je helpen de meest efficiƫnte en rendabele oplossing te vinden.

Een duurzaam huis begint bij een warmtepomp

Veel mensen denken niet per se aan verduurzaming als geheel, maar zien de warmtepomp als een op zichzelf staande investering, vergelijkbaar met zonnepanelen. Toch kan de keuze voor een warmtepomp een opstap zijn naar verdere verduurzaming van je woning. Het verbeteren van de isolatie, het installeren van zonnepanelen of het aanpassen van je ventilatiesysteem zijn allemaal stappen die bijdragen aan een energiezuiniger huis.

Wat kun jij doen?

Als je overweegt om een warmtepomp te laten installeren, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Installateurs helpen graag met advies op maat. Zij kunnen niet alleen helpen bij het selecteren van de juiste warmtepomp voor jouw woning, maar ook bij andere verduurzamingsopties die bijdragen aan een comfortabeler en duurzamer huis.